ЛАРГО - Проект „Имам една мечта“

Сборник „Шарена меланхолия“ - ТЕЛК

header largo dream

23 януари 2023 година

 

     cennostiВече над 15 г. работя като здравен медиатор в Дупница. Ние имаме проблем в семейството – малката ми дъщеря е с диабет, с бъбречна недостатъчност. Преди да стана медиатор, водех много затворен, много скучен живот. Целият ден беше разписан като меню, нищо не се променяше, нищо не се случваше. Един ден пристигна една жена и каза, че записват за здравни медиатори. Но обучението беше само шест месеца. Казах си, че за шест месеца няма да има какво толкова да науча и най-много да ме вземат за санитарка в болницата, а аз не исках да ставам санитарка. Но жената идваше често, все настояваше, накрая се записах.
     Така започнах работа, започнах да излизам от вкъщи, да общувам с хората. Осъзнах, че мога да помагам на другите и това ме правеше много щастлива. Разбрах, че това беше моята мисия… Помогнали сме на страшно много хора. Имахме тук едно момче с психично разстройство. И той стана жертва на конфликт между двама психиатри. Той се лекуваше при единия психиатър, но другия беше член на ТЕЛК. И майка му го води момчето на ТЕЛК, но оня доктор започва да ѝ вика, да у обижда, защото тя е с по-тъмна кожа, а и ходи на лечение не при него, а при другия психиатър. Изгонил я, не го освидетелствал момчето, защото майка му била черна. И ние се чудим какво да направим, за да помогнем на момчето. Накрая му извадихме адресна регистрация в Бобов дол, за да мине на ТЕЛК в Кюстендил. И там му дадоха 100% чужда помощ, а той беше 50 тука. Ей така, мъка заради конфликта между двамата психиатри, без да има нищо общо с момчето…
     Затова и много хора тук не вярват на лекарите и ваксините. Много трудно ни беше по време на пандемията. Имаме само един човек, който е напълно имунизиран. Иначе всеки ден придружавахме полицията, придружавахме РЗИ, плащахме битовите сметки, кабелната. Събирахме пари и разнасяхме храна на по-бедничките хора, защото общината отказа да помага, нямала бюджет.
     Не трябва да се отказваме, трябва да си помагаме едни на други, да сме съпричастни и солидарни. Трябва да имаме вяра и надежда. Нещата са като махало тук – тъкмо постигнеш някакви успехи и ни връщат пак в изходно положение...

 

Сашка Христова е родена на 1 април 1963 г. в Дупница.

Повече от 15 години е здравен медиатор.

.

 

Вижте видеото "Шарена меланхолия" - ТЕЛК...


 

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg .

Image
Този подсайт е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на подсайта се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия, и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този подсайт отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg.

* посещения днес - 21 за месеца - 1940 общо - 27780

Currently are 4 guests and no members online