ЛАРГО - Проект „Имам една мечта“

Сборник „Шарена меланхолия“ - ЦЕННОСТИ

header largo dream

21 януари 2023 година

 

     cennostiСега сред младите има много грях, няма я ценността на семейството, няма ред. Ние имахме голямо уважение към по-възрастните хора, към нашите родители. Сега има много пиянство, наркотици, прелюбодейство, разврат. Това е тук от последните години. Преди не беше така. Ние по-лесно обичахме бога, по-лесно почитахме родителите си. Сега младите не търпят една друма да им кажеш на пряко. Не уважават ни свекърва, ни тъща, ни съпруг. В семейството трябва да има ред – най-отгоре да е мъжът, после идва жената и накрая са децата.
      Посещавам църква още от мъничка с моите родители. Бях на около четиринайсет, когато те се отказаха, защото имаха конфликт с пастора. Скърбях за тях и тръгнах на друга църква с леля ми, защото имах истинска любов към бога. Не можех да се представя моя живот без моя бог.
      Ожених се почти на деветнайсет. Много искахме да имаме дете, но не ставаше, защото имах здравословни проблеми. Продължих да ходя на църква и моят мъж също идваше. Ние продължавахме да вярваме в бога, но като човеци изпитвахме съмнения. Бях вече на двайсет, а той на двайсет и две. Всички ни казваха, че вече трябва да имаме дете, че сме на възраст, а ние се разплаквахме.
      familyЕдна нощ се събудих в тъмното, всички спяха, беше напълно тихо. И тогава си казах: Боже, ако твоята воля е да нямаме дете, аз я приемам. И като приех божията воля, мина се не мина известно време и аз разбрах, че съм бременна. Не беше лека бременност, защото имах кисти. Половината време си бях вкъщи, другата половина в болницата. Но плодът се задържа и благодарение на бога ни се роди момиченце. Второто ни дете е момче. И двете са живи и здрави, живеем в мир и разбирателство. Не употребяваме алкохол и наркотици, не пушим.
      Благодарна съм на бога, че моят мъж е добър човек. Аз никога не съм го виждала него пиян. Като малка си казвах: Боже, по-добре да остана без мъж, но не и да търпя пияница. Баща ми беше добър човек, но пиеше. За него нямаше срамна работа, винаги се е грижел за нас. Пластмаса ще събира, но ще ни нахрани. Никога не ни е оставял жадни и гладни. Но беше лош за мама. На пияно ѝ посягаше да я бие. Тя му се караше на трезво, а той ѝ го връщаше, когато се напиеше. Нашите майки много търпяха. Търпяха и мизерия, и глад, и бой. Сега нищо не искат да търпят, искат да са самостоятелни. Не казвам, че е нормално, но мъжът е главата, а ние сме тялото, трябва да се подчиняваме, а вече не се цени семейството.
      Трябва да има ред, който да се спазва, не е ли така...

 

Рени Василева е родена на 2 януари 1988 г. в Дупница.

Майка е на две деца.

.

 

Вижте видеото "Шарена меланхолия" - ЦЕННОСТИ...


 

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg .

Image
Този подсайт е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на подсайта се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия, и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този подсайт отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg.

* посещения днес - 20 за месеца - 1363 общо - 27203

Currently are 2 guests and no members online